Mina spartips

Det finns massor med sätt att spara pengar på och olika metoder passar olika människor. För min egen del handlar sparande mestadels om att vara en medveten konsument och genom detta försöka undvika att betala i onödan för exakt samma produkt. Att vara en medveten konsument handlar för mig också om att det jag betalar ska vara jämförbart med vad jag tycker någonting är värt. Slutligen handlar det också om att försöka att inte köpa saker jag inte kommer att använda och således egentligen inte behöver. Min sparfilosofi går inte ut på att ta sig långa vägar för gratiserbjudanden, alltid köpa kycklingfilé till lägsta pris eller att köpa en sämre produkt bara för att den är billigare. Tipsen här nedan är baserade på mitt eget liv och kommer därför inte vara utformade för att du ska kunna spara varenda möjliga krona. Förhoppningsvis kan mina tips vara en bra start om du vill ha lite bättre koll på din konsumtion.

Mina spartips

1. Köp inte saker du inte behöver. Det enklaste, mest effektfulla och samtidigt svåraste tipset av de alla. Jag försöker tillämpa detta själv så gott jag kan men misslyckas precis som i princip alla andra. Förhoppningsvis misslyckas jag dock inte lika ofta som Medelsvensson. Hur vet man vad man egentligen behöver? Det gör man inte. Endast i efterhand, kanske när du flyttar eller rensar i källaren, märker du om du faktiskt behövde något.

2. Spontanshoppa inte. Planera dina inköp av prylar, kläder och skor. Åk inte till stan eller till ett köpcentrum och "känn efter". Åker du till ett köpcentrum utan en plan behöver du troligtvis ingenting egentligen. Det är också okej att gå i ett köpcentrum utan att köpa något, det är alltså inget måste.

3. Byt/köp inte nytt förrän en produkt inte längre håller måttet. Man behöver inte ha det bästa av allt jämt. Prioritera vad som är viktigt för dig och lägg pengar på det som verkligen betyder mycket för dig. Brinner du för att fotografera på hög nivå kanske en kamera för 45000 kr är rimligt för dig, men köp ingen ny bara för att det kommit en nyare variant 1 år senare, när din lite äldre version fungerar precis som den ska och har de funktioner du behöver. Det är sällan en Medelsvensson tillräckligt kan motivera varför han/hon kräver det senaste och "bästa" av en särskild produkt. Tillhör man den absoluta eliten inom ett visst område förstår jag att man måste hänga med i svängarna, men annars kanske det räcker med en gammal skitkamera om du ändå bara tar selfies i badrummet.

4. Köp inte något bara för att det är billigt. Det finns en anledning till att just den produkten är nästan gratis - den har nästan inget värde, för någon. (Alltså inte för dig heller, så köp den inte). Köp inte heller t.ex. en sorts toalettpapper/diskmedel/tvättmedel etcetera bara för att det är den billigaste sorten. Ett toalettpapper som går sönder när man torkar sig med det, ett diskmedel som det krävs litervis av för att göra rent eller ett tvättmedel som inte luktar gott och inte tar bort smuts är fortfarande pengar i onödan - även om det är billigt. Värdet är då fortfarande lägre än priset.
Testa dig fram bland olika produkter. Välj vad som passar dig utifrån ditt behov (det som ger mest värde för dig) och se var du sedan kan handla denna produkt till lägsta pris och/eller möda.

5. Byt elhandelsbolag minst 1 gång per år via Elskling. Genom detta kan man hoppa runt på nykundskampanjer bland olika leverantörer till mycket förmånliga priser. Enligt Elskling kan du genom detta spara i genomsnitt 1800 kr/år. Här får man dock vara vaksam på att så fort erbjudandets bindningstid löper ut kommer priset att öka drastiskt, så det gäller byta i tid. Här kan du läsa om du ska välja fast eller rörligt elpris. Jag själv väljer alltid ett fast pris, vilket troligen har lönat sig de senaste åren. Historiskt sett verkar ett rörligt pris vara att föredra prismässigt. Jag har dock hittills valt ett fast pris för att jag gillar att veta ungefär hur mycket elräkningen kommer att hamna på varje månad. Ett alternativ till Elskling kan vara Kundkraft, där man kollektivt binder sig till olika elavtal och således får ned priset. Enligt historiken verkar dock priserna genom Kundkraft vara något högre än de avtal jag hittat via Elskling. Är inte riktigt helt säker på hur det går till om man går med i Kundkraft, kanske är det mer passivt än Elskling vilket då skulle kunna passa vissa personer. Det är hursomhelst alltså inget jag själv använder.

6. Se över ditt bredband - använd Bredbandsval eller Pricerunner. Välj en hastighet som du faktiskt behöver. Välj inte en superhög hastighet bara för att det ska gå snabbt när du väl laddar ned en större fil några gånger om året. Ofta finns det guider man kan använda sig av hos de olika leverantörerna för att se ungefär vilken hastighet som är lämplig. Vissa leverantörer erbjuder även att i en period prova olika hastigheter till samma pris så att man själv kan testa sig fram vad ens egentliga behov är. Enligt Bredbandsval kan du spara upp till 1500 kr årligen vid byte av bredband. Säkert mer om du inser att det räcker med 100/100 Mbit/s istället för 1000/1000 Mbit/s.

7. Se över historiken på dina inköp och utforma en budget efter detta. Genom en budget får du mer koll på dina utgifter och ser var du skulle kunna göra ändringar. Köper du t.ex. en kaffe och en macka för 50 kr varje eftermiddag när du arbetar (heltid) blir detta i snitt 1050 kr/månad (50 kr x 21 arbetsdagar) och 11400 kr årligen (50 kr x (253 arbetsdagar - 25 semesterdagar)). Tar du istället med dig en termos med kaffe och gör dina egna mackor kanske du sparar runt 10000 kr årligen. Du får fortfarande ditt mellanmål som smakar säkert minst lika gott, skillnaden är bara att du faktiskt måste bre dina egna mackor och brygga ditt eget kaffe.
Min egen budget hittar du här, och förslag på familjebudgetar ifrån olika källor finner du här. Kanske kan dessa hjälpa dig att komma igång med din egen budget.

8. Köp inte förbrukningsvaror/hushållsartiklar/hygienartiklar på närbutiker/vanliga matvarubutiker. Dessa köps med fördel på butiker som Rusta, Normal, DollarStore och Ö&B. Handlar du regelbundet på större matvarubutiker som t.ex. Ica Maxi kan detta vara ett okej alternativ, men även där ligger i alla fall de produkter som jag använder i snitt runt 15% högre i pris.
Har du bil borde det inte vara något problem att åka till en av ovanstående butiker ett par gånger i månaden (eller mer sällan). Har du ingen bil (som mig) blir det lite mer ansträngande, men motion är det sista man ska vara rädd för. Jag handlar själv på någon av ovanstående butiker kontinuerligt cirka 1-2 gånger i månaden och köper alltid en hel del varor så att vårt "stash" fylls på. På så vis har vi nästan aldrig slut på hygien/hushållsartiklar vilket är väldigt skönt. Uppskattningsvis kan du spara någonstans mellan 25-35% på varje inköp jämfört med att inhandla detta på den lokala matbutiken. Om vi räknar på Swedbanks kalkyl där en samboende vuxen person snittar 565 kr/månad i hygien/hushållsartiklar blir detta totalt 6780 kr per person och år. Ta bort 30% och du landar på 4746 kr vilket innebär en besparing på över 2000 kr/år per person. 2000 kr i onödan på exakt samma produkter. Svårt att motivera att inte göra detta enligt mig.

9. Gör matlådor. Det kräver ju lite arbete, men mat brukar de flesta behöva laga ändå. Att laga lite mer tar sällan så mycket längre tid. Jag har själv inte superkoll på hur mycket man kan spara via detta men räknade på några måltider att en snittportion för olika maträtter jag brukar laga i veckorna ligger runt 25 kr/portionen. Om vi räknar med att en "dagens lunch" kostar 75 kr i snitt innebär det att ta med sig matlådor till jobbet (heltidstjänst) en besparing på 11400 kr årligen (75 kr x 228 arbetsdagar = 17100 kr) - (25 kr x 228 arbetsdagar = 5700 kr) = 11400 kr. Nu kan ju en "dagens lunch" både vara dyrare och billigare, och din matlåda likaså. Snittet på 25 kr/matlåda är för mig och behöver inte vara ens i närheten av din snittmatlåda. Lagar du vegetariskt och äter lite kan dina matlådor kosta betydligt mindre. Mer om detta kan du läsa på Portionen under tian. Recept ifrån denna sida är inget jag själv använder i nuläget, även om jag skulle behöva äta mer ifrån växtriket. Jag tycker dock konceptet är lite kul även om det för mig och många andra vuxna, tränande individer är extremt missvisande portioner. Kanske om skulle jag multiplicera recepten med 1.5-2x kunde det vara användbart!
Alternativ till att spara både pengar och miljö på mat är att använda t.ex. Matsmart. Detta använder jag dock inte själv då det knappt verkar säljas de produkter jag använder. Principen är i alla fall att de säljer produkter (mestadels mat) med kort datum eller som annars ska slängas (även produkter utan datummärkning).

10. Var inte rädd för att vara fysiskt aktiv. Ta cykeln eller gå till jobbet om du bor relativt nära. En tumregel kan vara att om det tar dig ungefär lika lång tid att cykla till jobbet som att åka kommunalt bör du göra detta. Detta gäller inte bara till jobbet utan till alla andra möjliga aktiviteter. Åk inte bil eller kommunalt i onödan, då besparar du både plånboken och miljön. Dessutom är detta positivt för hälsan, så vidare du inte bor i en extremt förorenad storstad.

11. Våga skippa försäkringar. Detta beror såklart på din situation med partner/familj, ditt boende, din hälsostatus, din ekonomi/buffert, hur anpassningsbar du är, vilken utbildning/erfarenhet du har och hur din arbetsmarknad ser ut samt hur riskfyllt ditt liv är generellt. Själv har jag just nu endast en hemförsäkring, och sedan februari 2024 (i samband med barn nummer 2) även en livförsäkring. Jag är varken med i A-kassa eller facket och saknar alla andra typer av försäkringar. Jag var med i facket tidigare i flera år men märkte att jag inte såg något värde över huvud taget att vara med. Jag fick hem en tidning varje månad som jag läste i maximalt några minuter, mer än så var det inte, och för detta låg prislappen på flera tusen kronor per år. Uppdatering april 2023: Jag är nu med i facket igen för att erhålla en förmånlig företagsförsäkring samt kunna gå vidare med en specialisering. Även bolånet minskades med 0,10 % på grund av detta.
Jag hade även tidigare en frisktandvårdsförsäkring, men där avrådde tandläkaren personligen mig att fortsätta betala då han förklarade med ett räkneexempel att jag betalar i onödan så länge jag fortsätter sköta mina tänder som jag alltid gjort. Detta planerar jag också att göra, så jag avslutade min försäkring direkt efter det besöket. Har du den billigaste frisktandvårdsförsäkringen på 45 kr/mån (den du får om du har en god tandstatus), är under 30 år och går mer sällan till tandläkaren än två gånger per år tjänar du på att inte ha någon försäkring. Försäkring på 45 kr/mån = 540 kr/år. Besöksavgift 865 kr + borttagning av tandsten 270 kr (standard för mig) = 1135 kr/tillfälle. Statligt bidrag på 600 kr år (t.o.m 29 års ålder, därefter 300 kr/år). Besök 2 gånger/år = 540 kr med försäkring, 1670 kr utan försäkring (2270 kr-600 kr). Besök 1 gång/år 540 kr med försäkring, 535 kr utan försäkring (1135 kr-600 kr). Är du över 30 år gammal med god tandstatus och går till tandläkaren vartannat år eller mer sällan tjänar du inte heller på att inte ha någon tandvårdsförsäkring. Tandvårdsbidraget sparas i 2 år, så du kan dra av 600 kr/besök när du går vartannat år. Med försäkring hade detta kostat dig 1080 kr, utan försäkring 535 kr (besöksavgift 865 kr + borttagning av tandsten 270 kr - tandvårdsbidrag 600 kr).
A-kassan har jag tänkt gå med i, men väntar nog tills/om jag skaffar barn. Det finns alltid något arbete om man är tillräckligt flexibel. Jag behöver inte arbeta med det jag är utbildad till om alternativet är att gå på socialbidrag eller bli hemlös. Dessutom finns det liksom inte brist på arbeten inom vården, och troligen kommer det aldrig göra det heller.
Livsförsäkring anser jag också kan vara relevant först när man har familj med barn, om ens då. Detta beror mest på din ekonomi i övrigt.
Andra försäkringar som specifikt täcker någon värdefull ägodel kanske också kan vara relevant för den enskilde. Jag äger dock ingenting mer värdefullt än en cykel eller dator, så detta är alltså inget för mig.
Kom ihåg att den bästa försäkringen du kan ha är alltid att vara fysiskt aktiv dagligen och träna flera gånger/vecka, inte vara överviktig eller undernärd, äta/dricka väl, sova väl, inte bruka tobak eller droger, göra saker du tycker om, umgås med människor du tycker om och ha god hygien gällande alla kroppens delar. Sen har man olika tur/otur med sjukdomar trots detta, och det är tyvärr inget man kan göra något åt. Det är livets orättvisa på riktigt!

12. Välj ett lämpligt mobilabonnemang. Till hjälp kan t.ex. Mobilabonnemang.se användas. Där kan du enkelt basera din sökning på dina kriterier. Jag bytte för några månader sedan i samband med att mitt tidigare abonnemang höjde priset. Glöm inte också att välja ett abonnemang med lämplig teckningskarta för just dig. Tydligen finns det också vissa abonnemang där du med lite arbete till och med kan se till så att du inte behöver betala något överhuvudtaget. Se Slimis inlägg om detta. Jag funderar själv på att byta till Vimla! framöver då min flickvän kanske skulle göra det, och då kan jag bli hennes Vimla-vän.

13. Bli din egen frisör. Detta är något jag började med i maj 2019. Hittills är jag väldigt nöjd! ;-)
Genom detta sparar jag 3120 kr/år (räknat på pris hos frisören á 520 kr varannan månad). Självklart krävs ju en mindre initial investering för trimmer och sax, men för enkelhetens skull räknar jag inte in detta här! Det finns massor med tutorials/handledningsvideor på YouTube du kan titta på, exempelvis tyckte jag att den här var bra! Ledordet är bara att våga, sedan kommer du undra varför du inte började tidigare. Det är dessutom ganska roligt! Ett tips är att ha dammsugaren bredvid innan du sätter igång, för det blir en hel del stök efteråt!

14. Gå ur Svenska kyrkan. Är du inte kristen och ej heller tror att du kan betala dig fram till att bli en bättre människa (eller för att komma till himlen), varför är du då med? Det finns andra möjligheter att bidra till välgörenhet/krisstöd som inte har med det gudomliga att göra. Vid en lön på 30,900 kr/månad brutto (medianlön i Sverige löneår 2018 enligt SCB) betalar du troligen någonstans mellan 3400-4600 kr per år till Svenska kyrkan (beroende på församling).

15. Byt huvudsäkring/säkra ned (gäller hus/radhus). Detta är något jag skrivit om här, några månader efter att ha flyttat in till radhus. Genom att inte ha för hög huvudsäkring än vad du faktiskt behöver kan du spara omkring 1500 kr/år - eller mer. Kom ihåg att detta även gäller sommarstugan/fritidshuset om du har el indraget! 

16. Byt ditt bankkort mot ett kreditkort/betalkort som är avgiftsfritt och ger cashback. Vanligen kostar ett bankkort från storbankerna 250-300 kr/år. På kontot som kortet är kopplat till får du 0% ränta, ingen cashback eller bonus, och du betalar troligen för att ens kunna använda internetbanken - du betalar alltså för att få lov att betala dina räkningar och konsumera ;). Det bästa kortet just nu (november 2021, andra villkor gäller nu) är Rockers betalkort. Det är avgiftsfritt, har 0,8% sparränta och  ger cashback uppemot 10 % om du värvar kunder. Vid användning av en inbjudningslänk (här har du min) får du direkt 0,5 % i cashback. Du kan sedan värva andra när du gjort din registrering färdigt. Under november 2021 får du dessutom 250 kr vid fullt genomförd registrering genom inbjudningslänken ovan. Du kan max erhålla 500 kr i cashback per månad, 6000 kr/år. Du kan alltså genom exempelvis Rockerkortet (och uppsägning av ditt bankkort) "spara" uppåt 6300 kr/år (525 kr/månad) genom att leva som vanligt.
Det kräver dock lite tid/arbete att värva andra, men även med minimalt arbete (uppsägning av tidigare bankkort och registrering via inbjudningslänken) sparar du 25 kr/månad (ingen bankkortsavgift) + 50-100 kr/månad (om du handlar för 10 000-20 000 kr/månad med 0,5 % cashback). Du kan alltså relativt lätt spara 1200 kr årligen genom att leva som vanligt. 


Sammanfattningsvis är det svårt att uppskatta exakt hur mycket du kan spara årligen genom att tillämpa dessa tips i och med att vissa "beror på". Om vi endast tar i beaktande punkt 5 (elbolag), punkt 6 (bredband), punkt 8 (hygien/hushållsartiklar), punkt 9 (matlådor), punkt 13 (frisör), punkt 14 (Svenska kyrkan) och punkt 15 (byte av huvudsäkring) resulterar detta i 1800 kr + 1500 kr + 2000 kr + 11400 kr + 3120 kr + 4000 kr + 1500 kr = 25320 kr/årligen. Detta är 2110 kr/månad. Med ett månadssparande på ISK-konto (skattesats enligt 2021) på 2110 kr/månad i 10 år med 6% i genomsnittlig årsavkastning ger detta 336 032 kr (räkna själv). En ganska respektabel summa som skulle kunna räcka till en kontantinsats, ny bil eller flertalet större resor. Rätt imponerande ändå.

Hur sparar du pengar?


Relaterade inlägg:
Investera skulden till staten? Gör uppskov!

Kommentarer

  1. Hej Arbetsplanen och tack för omnämnandet. Att jaga besparingar är riktigt kul när man ser vilket resultat lägre utgifter ger på längre sikt. Precis som investeringar kan det ta sin tid innan man ser resultatet. Men de kommer tids nog. Jag spar mycket pengar på min mobiltelefon räkning, Internet, cykla till jobbet men framförallt att jag valt bort dyra laster. Jag är tex nykterist sen ett bra tag tillbaka och nyttjar inga tobaksprodukter. Försäkringar är något annat jag spar in mycket på. Jag har en trafikförsäkring men ingen annan försäkring. Tygpåsar är något jag använt några år nu. Bra för miljön och plånboken. Sist men inte minst kan man spara mycket pengar på maten. Jämföra priser och köpa när det är billigt. Inte slänga mat och vi bakar även en del här hemma plus att jag alltid har matlåda med till jobbet. Alla dessa besparingar har kommit efterhand då jag inte alltid levt som idag. Genom att göra positiva förändringar får du en bättre framtid och kan tids nog tacka dig själv :) Fortsatt lycka till med dina framtida mål samt besparingar.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
  2. Hej! Tack för kommentaren!
    Mhm, precis så, det gäller att vara konsekvent och tålmodig!
    Det är smart! Jag nyttjar inte heller tobak, men jag dricker alkohol ibland.
    Bra tillägg =) Jag försöker bli bättre på tygpåsar, men glömmer de ofta hemma hehe! Bakning är än så länge långt bort för mig trots att jag är riktigt svag för nybakat bröd.

    Tack så mycket, och fortsätt lycka till själv! Du har kommit en väldigt lång bit på vägen! :-) Vad jag läst mig till har du gått cirka +1 miljon på 2 år, galet. Vad är ditt mål?

    SvaraRadera
  3. Hej igen Arbetsplanen. Målet är ekonomiskt oberoende men även att utvecklas till en bättre människa framgent. När jag tids nog blir rik kommer jag även skänka mer pengar till välgörenhet. Men resan dit är också rolig även om jag jobbat väldigt hårt i perioder. Det är sånt man får tillbaka på äldre dagar. Vad är ditt mål tids nog med sparandet? :-)

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det låter som bra mål! Mhm, man måste lägga ned arbete och vara uthållig, tids nog märks resultatet av! Mitt långsiktiga mål är precis som ditt egentligen. Jag vill vara ekonomiskt fri, men ändå fortsätta arbeta i viss utsträckning för att inte förlora kunskaper och samtidigt kunna hjälpa andra med förändring och bidra mer aktivt till samhället (inte bara i form av skatt som skulle vara fallet om jag slutade arbeta helt). I samband med detta kan jag även ta på mig ideella uppdrag för att det är givande på ett humant plan - och kul.
      Det ger ro i själen att kunna hjälpa andra och känna sig behövd av människor. Jag arbetar liksom du inom vården. Fördelen med att vara ekonomiskt fri är att om det blir några bestämmelser som ställer till med tok eller om arbetet känns för tärande (för vissa människor suger bara ut energi ifrån en) kan man med enkelhet bara flytta på sig eller ta ett break i några veckor/månader och ladda upp igen.

      Radera
  4. Hittade din blogg via frihetsmaskinen.
    Gillar din blogg, kände ingen mig själv när jag läste 'om mig' hehe.

    Använder själv vimla och är grymt nöjd.
    Har tipsat några kollegor och släktingar som alla är nöjda.

    Använd gärna min tippslänk för att komma igång.
    Då får vi båda 10kr rabatt.
    Använd sedan din egen tippslänk till tjejen.

    https://vimla.se/?201611271710579661

    Mvh

    SvaraRadera
  5. Hej!

    Tack för kommentaren! Kul att du kände igen dig själv :-)

    Jag har nyligen bytt till Vimla! faktiskt, använde Slimis länk!
    Hoppas det fungerar bra!

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tvingas sälja av cirka 1 % av portföljen med förlust

Om mig

Börssparandet halkar efter - jag startar eget