Byter huvudsäkring i bostaden och sänker elkostnaden med 1565 kr/år

Jag brukar i regel inte köpa något eller teckna avtal där försäljning sker via telefon eller dörrknackning, detta då det är ett bra sätt att bli lurad på. Du som konsument hinner inte kolla upp produkten eller om priset är rimligt, ej heller hinner du reflektera om du överhuvudtaget behöver produkten/tjänsten. 

Igår var dock ett undantag. 

Som bakgrund hade en granne för några veckor sedan presenterat idén om att byta huvudsäkring från 20 ampere till 16 ampere för att sänka elkostnaden. Då jag själv knappt vet vad ampere är hade jag såklart ingen aning om detta, än mindre om det var en bra idé. Det verkade dock vara rimligt när jag sedan läste på om det, och det fanns en del onödiga utgifter att dra in på genom detta.
Om nedsäkring (från t.ex. 20 ampere till 16 ampere) är relevant i det enskilda fallet beror dock på en rad faktorer. T.ex. så föreslogs det att man skulle räkna ihop effekten (i watt) för samtliga elektroniska prylar man har igång hemma. Denna siffra kan sedan omvandlas till att uppskatta behovet av huvudsäkring i ampere. Någonstans där blev det överkurs för mig där och då, och jag sköt fram det för att ta tag i det "senare".

Att byta huvudsäkring kräver en auktoriserad elinstallatör/elektriker och det är inte gratis direkt. Dessutom ville jag inte riskera att göra något onödigt som jag sedan kommer att ångra, t.ex. att det skulle börja gå proppar vid samtidig användning av diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare och ugn. Jag betalar hellre en premie än att behöva tänka på vilka elektriska maskiner som används samtidigt. 

Nästa steg var alltså att läsa på mer om detta vid "senare tillfälle", även om det är bättre att ta tag i det så fort som möjligt för att inte betala mer i onödan.
Igår kom iallafall en elinstallatör hit (genom dörrknackning) och presenterade möjligheten att säkra ned ifrån 20 ampere till 16 ampere på direkten. Det skulle kosta totalt 1300 kr vilket verkar vara en "ok" prisbild vad jag sett på internet tidigare. Högst troligt går det att få billigare, men det verkade inte vara i det dyraste laget heller. 

Vi gick igenom vår elförbrukning sedan inflyttningen i mars (görs i inloggat läge hos din elnätsägare, t.ex. Vattenfall) och som mest hade vi använt 3,5 kWh under en timme. Detta var en dag i mars när det var ett par minusgrader ute och när vi troligen tvättade/torktumlade för första gången. Vanligtvis ligger förbrukningen hos oss och guppar omkring 0,2-1,3 kWh per timme under tidig vår och på omkring 0,1-0,7 kWh under sommarmånaderna.
De garanterade att en 16 ampere-huvudsäkring klarar minst 7 kWh dygnet runt och under en timme i taget uppåt 12 kWh. Vår uppskattade årliga elförbrukning låg också väldigt mycket lägre än vad som är rimligt för en 20 ampere-huvudsäkring. 

Enligt Vattenfalls abonnemang i 'område söder' kostar en huvudsäkring på 20 ampere 5485 kr/år och 16 ampere 3920 kr/år. Vi sparar alltså 1565 kr/år på detta och fortsätter att leva som vanligt. Avgiften för bytet (1300 kr) tar det alltså 10 månader att spara in. 

Jag avtalade också till mig 1 års garanti på bytet. Skulle vi få problem med t.ex. proppar som går frekvent kommer de tillbaka och säkrar upp till 20 ampere igen utan kostnad. De var dock säkra på att detta inte kommer ske. 


Bor du i hus eller radhus kan detta alltså vara något att se över. I nyare hus/radhus med nyare vitvaror är energiförbrukningen lägre än i äldre bostäder. Den enda som tjänar på att du har en högre huvudsäkring (och således en högre abonnemangskostnad) än vad du faktiskt behöver är din elnätsägare. Här kan du läsa mer om detta. 

Kommentarer

  1. Låter som ett bra tips! Kanske kan det bli problem för de som har helbil?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi pratade om elbil också. I dagsläget har vi ingen bil alls men om det skulle bli en elbil i framtiden så går det även med 16 A, även om 20 A är smidigare/snabbare då. Beror på storlek/modell också, samt hur mycket du behöver köra. I värsta fall får vi då uppgradera igen :p Att vi skulle skaffa en elbil närmaste 10 månaderna är dock osannolikt.

      Radera
  2. BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
    (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
    behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Vi har ett lån till dig'

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tvingas sälja av cirka 1 % av portföljen med förlust

Om mig

En ny arbetsplan växer fram