Om mig

Jag är en man född på första halvan av 90-talet som lever tillsammans med min flickvän och numera 2 barn (mycket som hänt på 5 år när inlägget skrevs) i Uppsala. Mitt arbete är inom vården och jag har ingen formell utbildning inom ekonomi, ta därför inte mitt sätt att spara som någon riktlinje för hur det mest optimalt bör gå till - för jag har ingen aning.

Mitt intresse för sparande på börsen tog fart under sommaren 2018 tack vare en vän som introducerade mig till detta tidigare under året. Efter att ha läst på om olika saker inom privatekonomi på bloggar och dylikt valde jag tillslut att bli medlem på Avanza och placera en del av mitt kapital (då motsvarande cirka en tredjedel) i början av hösten 2018 - vilket också visade sig vara en rätt så dålig tajming så här i efterhand med en kraftig nedgång på både den svenska och amerikanska börsen fram tills årsskiftet. Men men, är det något som jag lärt mig via andra bloggar om privatekonomi så är det att de absolut flesta inte kan förutse börsen och att försöka tajma den snarare kostar i längden.

Som person har jag sedan liten varit ekonomiskt lagd och en relativt medveten konsument. Jag har alltid sparat pengar, även som barn. Ofta var det pengar i form gåvor jag fått som t.ex. presenter vid födelsedagar eller som julklappar. Istället för att köpa något direkt sparade jag alla pengar jag fått tills jag kom på något som jag verkligen ville ha. Ibland tog detta lång tid då jag oftast var väldigt nöjd med det jag hade som barn/ungdom, troligen tack vare en bra uppfostran och väl prioriterade val av min käre mor, som tidigt blev ensamstående med mig och min syster.

Mitt första riktigt stora inköp gjorde jag som 14-åring då jag med insparade pengar köpte en egen stationär dator för runt 8000 kr. Vilken lycka!
Statussymboler har aldrig riktigt intresserat mig utan funktionen har alltid varit det viktigaste, och det är där värdet ligger för mig än idag. I min värld har alla produkter ett värde baserat på mitt behov/preferenser, och priset måste motsvara värdet för att jag skall köpa det, t.ex. skulle jag aldrig köpa en t-shirt för 800 kr. Ett rimligt pris för en t-shirt ligger någonstans runt 400-500 kr som mest, men oftast runt 150-300 kr. Mer värt än så är inte en t-shirt för mig, men där är vi nog olika!

Innan jag började investera på börsen har jag sparat på ett bosparkonto som mina föräldrar satte upp åt mig när jag var 1 år gammal. Där har de sparat i snitt några hundralappar varje månad åt mig tills jag fyllde 18 år, vilket resulterade i runt 100000 kr. Syftet med detta sparande var att jag skulle få förtur i kön för bostäder, vilket också är anledningen till att jag relativt lätt fick tag på en rymlig hyresrätt i bra läge när jag väl flyttade hemifrån. Köpoängen kan också användas till förtur på nyproducerade bostadsrätter inom HSB, något jag ännu inte använt mig utav. Detta konto har jag fortsatt att spara på efter min 18-årsdag, och det har fungerat både som buffertkonto för dyrare inköp samt varit det kontot jag använt för att spara ihop till en kontantinsats för framtida bostadsrättsköp.

Utöver privatekonomi, som blivit ett av mina senare intressen, är jag intresserad av träning, friluftsliv, gaming i viss mån samt att umgås med de jag tycker om.

Sådär, långt inlägg och nog om mig.
Hur mycket är en t-shirt värd för dig?Kommentarer

 1. Hej!
  Det kommer bli intressant att få följa din blogg :)
  Jag tror min maximala utbud på en t-shit ligger på ca 300 kr

  SvaraRadera
 2. Första kommentaren! Okej, kanske betalar jag då överpris ibland! :-)

  SvaraRadera
 3. 150 thailändska baht, Kan inte köpa saker utan att jämföra vad dom kostar i produktion.
  Nike air max 1500kr=20-50kr etc
  Själv jobbar jag delvis men behöver inte det egentligen (37år)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha intressant! Nog väldigt få som faktiskt kan göra det dock, tänker mig att du måste jobba för företaget för att det ska vara möjligt att köpa för produktionspris. Hur går du tillväga? Köper du endast begagnat?

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Välformulerat och jag känner igen mig mycket i vad du skriver. Det verkar som om du liksom jag slagit in på fonder.
  Det är svårt att slå breda passiva indexfonder med låga förvaltningsavgifter.

  Keep It Up!

  Välkommen förbi anytime :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, VÄL!
   Jajamän, hittills är det fonder som gäller, vill först ha en bred bas och tycker därför det är rimligt att börja med indexfonder. Kommer så småningom börja lite med enskilda aktier också, har i nuläget endast 1000 kr i "spelpengar" hehe! Behöver lära mig betydligt mer först om hur jag ska hitta lämpliga företag samt välja en strategi som jag sedan följer. Lutar mest åt utdelningshållet i nuläget, men den approachen i sig känns inte mycket roligare än indexfonder. Den är relativt passiv i sig också. Kanske blir det en större andel i utdelningsaktier och sedan en smärre portion där jag aktivt försöker hitta lite mer riskfyllda företag som jag ändå tror på (efter adekvat granskning). Vi får se hur det blir, detta blir nog först om ett par år, måste först se att jag klarar av nivån jag satt hittills!

   Tack! Din blogg har jag kollat in några gånger, och den har varit på min blogglista ett tag nu :-)

   Radera
 6. Mitt namn är Aliene Janice, jag bor från Lund, Sverige,
  Jag är skild med en son och min sons namn är Felix han är 12 år gammal nu, jag hade en dålig upplevelse i mitt tidigare förhållande, det är en mycket lång historia men jag kommer att skära det kort för dig att förstå det ibland måste vi göra ett personligt beslut för att få det som tillhör dig.
  Min fru skilde mig att gifta mig med en annan man som bor i samma stad. Jag bad om ursäkt för henne och jag bad henne att återvända till mig och till vår son, hon vägrar att komma tillbaka till mig. ,
  För några dagar sedan läste jag en artikel om relation blogg postat av Maria Anderson från Sverige, hon delade en livsförhållande upplevelse på en blogg och hon skriver ut e-postadressen till Dr.OdeDuwa kärlek stava caster som kan återställa tillbaka brutet kärlek äktenskap och ta med Tillbaka ex kärlekspartner inom 3 dagar.
  Jag trodde aldrig på magi, tills min son sa att jag skulle hellre ge det ett försök att få sin mamma hemma.
  Jag skickar mailmeddelande till den postadress som finns på bloggen för att kontakta Dr.Odeuduwa Love Spell Caster. Jag förklarade för honom allt som hänt mellan mig och min ex fru.
  Jag fick ett svarmeddelande att han kan hjälpa mig att ta tillbaka henne hem att älska och lita på mig som mer än någonsin, jag gav det ett försök och jag var glad att följa alla instruktioner från Dr.Odeuduwa Love Spell Caster. Bara några dagar efter att jag fick ett telefonsamtal från min ex fru Laura, ursäktade hon mig, Laura Creturned hemma, hon grät och ber om ursäkt till vår son Felix för att lämna honom så länge.
  Det fungerar som magi verkligen för att det är så fantastiskt hur kärleks stavning fungerar så effektivt inom tre dagar stavningsbön.
  Jag rekommenderade starkt någon som läser detta vittnesbörd som går igenom relationsproblemet att söka efter hjälp för att återställa sant kärlek och lita på kärleksförhållande. Oavsett hur länge din partner lämnade dig kan de fortfarande återvända till dig.
  Det fungerar för mig och så många andra har sagt bra kommentarer om den här stora mannen Dr.ODUDUWA (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

  SvaraRadera
 7. Ett stort tack från Maya till DR AJAYI för att du hjälpte mig att återställa mitt trasiga hem. Inkonsekvens har varit ordningen för dagen i mitt hem och äktenskap. Min man har haft ett jäkla problem och slitit i mitt kött ända sedan vi började ha för många missförstånd. Vissa dagar gick han bara och kom aldrig tillbaka förrän de senaste veckorna. Jag var förkrossad och försökte allt jag kunde för att åtgärda problemen men lyckades inte. Jag var tvungen att söka efter hjälp och jag blev hänvisad av en vän att kontakta DR AJAYI vilket jag gjorde. Jag visste aldrig att det skulle vara möjligt eftersom problemen hade dröjt sig kvar i två hela år. DR AJAYI försäkrade mig och sa bara till mig att lita på honom och tro på att få mina önskningar uppfyllda. Han fixade mitt äktenskap med sitt kraftfulla kärleksåterföreningsband och mitt hem är fantastiskt igen och min man är med mig för att aldrig lämna längre. Kontakta honom också och tro att han kan hjälpa dig eftersom han inte har några dåliga uppgifter. Sms:a honom bara via WhatsApp +2347084887094 eller maila honom via: drajayi1990@gmail.com

  SvaraRadera
 8. min man lämnade mig och sa att han är trött på vårt äktenskap, efter att ha varit tillsammans i 12 år och välsignad med 3 vackra barn, kom detta som en överraskning för mig eftersom min man brukade vara en omtänksam och kärleksfull man mot mig och barnen. så jag kontaktade Dr Ajayi för att få hjälp efter att ha läst bra vittnesmål om honom, hur han hjälpte dem som hade äktenskapsproblem, efter en veckas förklaring av mitt äktenskapsproblem för Dr Ajayi och gjort allt han sa åt mig att göra, till min största förvåning kom min man tillbaka hem efter tre månaders separation. Jag är en lycklig kvinna igen. Om du behöver hjälp av en kraftfull andlig man för att lösa dina relationsproblem eller någon annan sak som stör dig i livet kontakta Dr Ajayi på telegram /Whatsapp: +2347084887094 eller e-post: drajayi1990@gmail.com för en varaktig lösning.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En ny arbetsplan växer fram

90 %

Miljonär