Ungefärlig budget 2021 med nytt boende

Detta år kommer bli lite experimentellt med budgeten på grund av nytt boende från och med mars. Framför allt är det elavgifter som är svårskattade innan vi riktigt "bott in" oss. I samband med flytten kommer det initialt såklart dra iväg med utgifterna på grund av dubbla hyror, flyttbil och inköp av inredning till bostaden. När detta väl kommit på plats kan man tänka sig att budgeten blir en ungefärlig vägvisare för vad det kostar för mig att leva. 

Precis som tidigare år gäller alltså budgeten endast för mig personligen, inte för hela hushållet. Förändringar som görs avseende fasta utgifter kommer att noteras i bokföringen.

Månatlig budget 2021

Mer eller mindre fasta utgifter: 

 • Avgift till förening: 1807 kr
 • Amortering: 2262 kr
 • Räntekostnader (innan avdrag): 1516 kr

  • Delsumma boende: 5585 kr

 • Mat*/hushåll/personlig hygien - betalas till gemensamt kontokort: 3000 kr
 • Hemförsäkring: 63 kr
 • Bredband: 160 kr
 • Elnätsavgift: 300(?) kr
 • Elhandelsbolag: 100(?) kr
 • Mobiltelefoni: 80 kr
 • Återbetalning av studielån: 787 kr
 • Uppsala bostadsförmedling: 25 kr
 • Medlemsavgift i studentnation: 43 kr
 • SEB internetbank: 10 kr

  • Delsumma övriga fasta utgifter: 4568 kr
Totala fasta kostnader: 10,153 kr

Rörliga utgifter:

 • Kläder/skor: 200 kr
 • Gåvor/donationer: 500 kr
 • Semester: 800 kr
 • Övriga inköp/nöjen/resor: 1000 kr

  • Delsumma rörliga utgifter: 2500 kr


Totala utgifter (fasta + rörliga): 12,653 kr

I verkligheten är utgifterna något mindre till följd av ränteavdrag på bolånet, som mest uppgår till ungefär 450 kr/månad. Då avdraget betalas ut årligen och den exakta siffran är oklar räknar jag med räntekostnader före ränteavdrag i den löpande budgeten. Detta ger också lite marginal vilket reducerar eventuell framtida besvikelse. 


*Mat innefattar all mat/dryck som handlas hem till lägenheten och som vi båda kan ta del av samt enstaka månatliga restaurangbesök då både jag och min flickvän äter tillsammans. Annan mat/dryck som inhandlas på egen hand (t.ex. skräpmat och alkohol) i samband med umgänge/resor räknas som rörliga utgifter.


Tidigare budgetar:

Comments

 1. Ser ju riktigt bra med budgeten. Har inte fått tummen ur och gjort en egen budget, utöver att vi kör matkasse och försöker äta så mycket som möjlighet hemma. Tyvärr så har man alltid ett wildcard hemma som man inte riktigt vet. Blir tyvärr en hel del mat ute på gyllene måsen, så pass mycket att jag har ledsnat på hamburgare och pommes frites. Det jag kan tänka mig är att vid flytt så tillkommer inköp av möbler som kan bli en ganska stor utgift om man inte tänker sig för. Sambon har velat ha en Hemnes Dagbädd i evigheter, men jag har varit för snål för att köpa en ny på IKEA för 2700ish. Plötsligt dök det upp en för 800 kr på Facebook Market och givetvis slog vi till och dessutom hade vi turen att den låg relativt nära där vi bodde och jag fick köra två gånger tills vi fick hem den.

  Tänk också att inte känna stressen att du måste göra allt NU. Utan låt dig känna in i boendet. Så ni inte gör en massa saker med lyan för att sedan ångra er.

  Det där med elen kan du kika på vad som avses i driftkostnad. Om ni inte har köpt en jättekåk med direktverkande eluppvärmning så kan du räkna med att elen blir något liknande. Om du inte har ett avtal sen tidigare så rekommenderar jag att ni testar Kundkraft. De samlar ihop en knippe elkunder och låter elbolag lämna anbud (elpris) och den som har lägst pris vinner kunderna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hade varit mycket intressant annars om du gjorde en ungefärlig budget, med barn och allt! :-) Verkar dock vara få som är intresserade av detta, men jag gillar det. Tycker det är bra att jämföra sig med andra - så ser man rimligheten i sin egen budget och kan uppskatta eventuella framtida utgifter.
   Haha! "Gyllene Måsen" är nog ganska vanligt för barnfamiljer :p
   Perfekt ju, vi har tänkt köpa vissa saker begagnat också om det går! Någon speciell anledning till att ha en dagbädd? Visste inte ens vad det var innan jag kollade upp det. Är det till barnet?

   Visa ord där! Jag är betydligt mer laid back än min sambo, men frånsett vardagsrum och kök har även hon en "vi tar det som det kommer"-mentalitet. Tror det är bra :-)

   Svårt med elkostnaden dock när jag tittar i kostnadskalkylen. Står att luftvärmepumpen lär kosta ca 7000 kr/år (583 kr/mån). Sedan har de klumpat ihop "digitala tjänster" (bredband, telefoni, TV), egen förbrukning av el samt hemförsäkring som uppskattas till 12,300 kr/år (1025 kr/månad). Utifrån detta kan vi inte beräkna utgifterna då vi mycket troligen inte passar deras mall här. Vi kör bara bredband (320 kr/månad), hemförsäkring (126 kr/mån) och mobil (80 kr/månad för mig och 140 kr/mån för min sambo, totalt 220 kr/mån). I värsta fall skulle då elen kosta 359 kr/månad till (för totalt 942 kr/månad med värmepumpen och egen förbrukning). Detta skulle då bli 471 kr/mån för min del, istället för 400 kr/mån som beräknat. Jag räknar dock med att vi har billigare kostnad för digitala tjänster OCH gör bättre deals på elhandel än gemene man. Vi får se :-) Önskar det var angett i kWh istället.

   Har kollat Kundkraft tidigare men fick betydligt billigare el genom Elskling. Verkar lite mer passivt med kundkraft men för mig gör det inget att spendera 5-10 minuter per halvår/år att byta elhandelsbolag.

   Tack för ditt inlägg! :-)

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Lösningar till gemensamt mat-/hushållskonto - hur gör ni?

Om mig

Inkomster och utgifter augusti 2020