Vad kostar det att leva 2023?

Nu var det ett antal år sedan jag senast räknade på framtiden offentligt. Jag fick nu inspiration av Att välja lycka att se över detta igen. Mycket har hänt sedan 2019 med priserna och Konsumentverket har sedan slutet på 2022 uppdaterat sina referensvärden för år 2023

I vårt hushåll bor det 3 personer, varav 2 vuxna omkring 30~ år samt ett barn på cirka 1,5 år. 

Enligt Konsumentverkets referensvärden (Figur 1) landar utgifterna på följande:

 • Matkostnader: 7900 kr/mån.
 • Individuella kostnader: 6930 kr/mån.
 • Gemensamma hushållskostnader: 5430 kr/mån.
Totalt: 20 260 kr/mån.

Till detta måste övriga utgifter så som boendekostnader och eventuella resor/bil/semester/andra lån/förskoleavgift läggas till. Dessa poster har inte Konsumentverket ens försökt att räkna ut ett värde på då det kan skilja så otroligt mycket.

Vårt boende (föreningsavgift med avdrag för vatten/avlopp*, amortering (2 %) och ränta (1,34 % - inklusive ränteavdrag) kostar oss för närvarande 9920 kr/mån. Därtill har vi båda CSN-lån på cirka 1500 kr/mån totalt, lokala/förutbestämda resekostnader för 720 kr/mån, förskoleavgift för 1645 kr/mån och bankavgifter (kort/internetbank) på 83 kr/mån totalt, barnsparande på 500 kr/mån och fickpengar på cirka 6520 kr/mån totalt när avgift för "hemutrustning*" dragits av. Detta resulterar i ytterligare 20 888 kr/mån för vår del. 

Totalt skulle vårt hushåll alltså kosta 41 148 kr/mån
I själva verket är det nog snarare omkring 34 500 kr/mån i nuläget, som vid omförhandling av bolåneräntan i mars 2024 nog ökar till omkring 40 000 kr/mån. 

*enligt Konsumentverkets referensvärde.


Figur 1. Konsumentverkets referensvärden för 2023.

Bland de punkter som vi direkt kan jämföra med så har vårt hushåll ett gemensamt konto dit vi överför 7810 kr/mån. För dessa pengar köper vi mat/förbrukningsvaror/hygienprodukter (dock inte alla skönhetsprodukter till min sambo)/kläder och andra produkter till vår son/betalar kortavgiften. Om jag för in värdena från Konsumentverket för detta skulle summan istället landa på 10 390 kr/mån

Kostnad för mobiltelefon (ej abonnemang) är enligt Konsumentverket 9600 kr per vuxen person var femte år (160 kr/mån). Min förra mobil kostade mig knappt 70 kr/mån och min sambo brukar ha ungefär samma standard, dock utsätts hennes mobil för mer våld än min så vi får nog höja denna kostnad till 80 kr/mån då livslängden nog är kortare :p.  

För medier bör vi ligga på 1910 kr/mån enligt Konsumentverket. Detta låter otroligt mycket enligt mig. I själva verket ligger vi på 866 kr/mån för bredband, 2x mobilabonnemang, Spotify, Netflix och Disney+ (de sista 3 betalar min sambo för, jag använder bara gratisversionen på Spotify och kollar i princip aldrig på Netflix/Disney+ själv). Om Konsumentverket räknar med public service-avgiften i detta (vilket jag inte tror de gör) skulle vi landa på 1082 kr/mån.  

Under hushållsel för 1030 kr/mån vet jag inte riktigt hur de räknar, men om jag räknar in all elkostnad vi haft för år 2022 (inklusive uppvärmning) landar vi på 1390 kr/mån.

Avslutningsvis kostar vår hemförsäkring snart 209 kr/mån, jämfört med 270 kr/mån i deras kalkyl. 

Totalt sett landar Konsumentverket på 13 920 kr/mån för dessa poster ovan, medan vårt hushåll landar på 10 435 kr/mån, så nog finns det pengar att spara för de flesta, och ändå ha mat på bordet (vi äter blandkost och tyvärr lite för mycket kött), kläder till barn, toalettpapper i toalettrullehållaren, diskmedel i köket, fullt funktionell mobil (som inte heller är stor som en iPad), bra mobilabonnemang, lite för många streamingtjänster och 17-19 °C inomhustemperatur under vinterhalvåret. 


Hur förhåller ni er till Konsumentverkets referensvärden?

Kommentarer

 1. Galna siffror kan jag tycka i den där tabellen. Vi 3 per lever gott på 18000 kr i månaden för allt nödvändigt, och går vi upp till 25000 blir det stort utrymme för nöjen (en vecka på Mallis) och ökar vi till 30000 kan vi köra ett renoveringsprojekt om året eller en 2-veckors till Thailand. Media är en av de kategorier som jag bara inte fattar. Vi lägger några hundralappar för detta inte 2400 kr. Andra kategorier jag inte fattar är "kläder och personlig hygien". Jag lägger kanske 200 spänn på detta i genomsnitt, och då sköter jag mig normalt, med Rituals-produkter till och med. Kläder har jag tills de blir slitna och går hål i, då blir de arbetskläder i trädgården. Garderoben är full, jag är trots allt över 40. Vi handlar massor med barnkläder på facebook och passar på med aktivitetskläder till dottern när det är rea/kampanj. Lindex och HM har massor med kampanjer med 60-70% rea, man måste ju inte köpa precis när lönen kommer. Jag tror att folk helt enkelt är lata.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är intressant :-) Antagligen är det så att de flesta inte bryr sig så mycket om vad de köper. De köper säkert mest baserat på reklam och influencers och tänker sällan "behöver jag verkligen den här?". Jag har för mig att Konsumentverket brukar räkna med begagnat ibland och inte de dyraste märkena, men ändå framstår det mesta som dyrt i kalkylen.

   Radera
 2. Hej Arbetsplanen. Vår familj lever en bra bit under dessa siffror men vi för ingen exakt budget. Jag kan även tänka mig att det kostar betydligt mer att bo i en större stad än en mindre som vi bor i och då får man räkna lite extra på det. Hoppas att bolåneräntan inte är alldeles för hög till 2024 när ni ska binda om lånet. Men till dess hinner din lön öka och förhoppningsvis har du sparat undan lite mer pengar till dess.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, nu är dock inte boendekostnad med i Kosumentverkts kalkyl, och mat/kläder/media borde vara snarlikt överallt (kanske dyrast i småorter med enbart Ica Nära alternativt mitt i storstäder, och billigast lite utanför större/halvstora städer).

   Jag räknar med 4-5% i ränta vid omförhandling. Visst är det segt men vi har samtidigt ett nybyggt (2021) boende i en större stad (Uppsala). Räntan på föreningens lån (11 850 kr/kvm) kommer också höjas, så vi kommer höja avgiften med 15% igen nästa år (om vi i styrelsen sitter kvar). Jag kommer behöva arbeta mer framöver helt enkelt :p

   Radera
 3. Tjenare,

  Har missat din blogg - och ser inte min (https://www.moneycowboy.net) hos dig. Vad sägs om att byta länkar i länklistan?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Om mig

125% mer ledighet av att arbeta halvtid?

Lösningar till gemensamt mat-/hushållskonto - hur gör ni?