125% mer ledighet av att arbeta halvtid?

Jag har nu arbetat deltid sedan 1 oktober 2021. Min fasta deltidstjänst är på 50% och jag har utöver detta arbetat extra (ca 20%) på min gamla arbetsplats under december-januari 2021-2022. Jag har sedan september 2021 även ett extraarbete som skiftat mellan 0-25% i tjänstgöringsgrad, men som nog framöver kommer ligga på omkring 10%. Under en barnvagnspromenad kom jag att tänka på hur mycket ledighet deltidsarbete inbringar och fastnade då vid att halvtidsarbete inte bara halverar arbetstiden men också mer än dubblerar ledigheten. 

Vid heltidsarbete (40 timmar/vecka, 5 dagar i veckan) är man ledig 2 dagar per vecka.

Vid halvtidsarbete (20 timmar/vecka, 2,5 dagar i veckan i snitt) är man ledig 4,5 dagar per vecka. 

På 4 veckor har en heltidsarbetare 8 lediga dagar medan en halvtidsarbetare har 18 lediga dagar. 


Om inga semesterdagar tas ut och man arbetar samtliga röda dagar är en heltidsarbetare ledig 104 dagar om året medan en halvtidsarbetare är ledig 234 - en hel månad "extra" varje år alltså.


Antagligen gör jag en tankevurpa här, lite som "the missing dollar riddle", men jag har alltid tänkt att halvtidsarbete ger dubbelt så mycket fritid (då man faktiskt arbetar hälften så mycket) :-)

Kommentarer

 1. Du har rätt förstås och inte så konstigt egentligen eftersom de ursprungliga 100% är olika (5 dagar kontra 2 dagar) för de båda. Det är lite som när börsen backar 2% men sedan går upp 2% dagen efter - då är den ändå inte tillbaka på den nivån den var på innan den föll 2%

  SvaraRadera
 2. Jag tror att det beror väldigt mycket på vad man har för arbete. För personer med "gränslösa" arbeten. Där man förväntas vara "tillgänglig". Där kulturen föreskriver massa obetalda extra insatser när det är kris (och kris är det oftast ständigt i såna organisationer), så blir en halvtid i praktiken betydligt mer än en halvtid.

  Jag tror också att man måste titta på hur man får lägga ut sin halvtid. 4 timmar alla dagar med lång pendlingstid ger också mindre FRI tid än om man kan jobba fullt hälften av dagarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mhm, har förstått att det är rätt vanligt att det är så. De flesta jobb jag har haft har däremot enbart inneburit arbete på den tid du är på plats och det har varit i relation till din grad av sysselsättning. Även inom min bransch finns dock arbeten där t.ex. en 75%-tjänst hade inneburit att försöka klämma in 100% på kortare tid :p (eller lägga över det på kollegor).

   Så är det! Att arbeta halvdagar 5 dagar i veckan för min del (cirka 1h 45min restid dagligen) hade varit otroligt slösaktigt med tid.

   Radera
 3. Nu kan det säkert bero på yrke men jag tror inte man ska dra slutsatsen att alla som jobbar deltid jobbar färre dagar. En del har lika många dagar, bara kortare och visst, lite mer fritid x dygn blir det ju men inga fler lediga dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer bra! Men även om du skulle arbeta 4h/dag (t.ex. 08:00-12:00) varje vardag får du 0,5 "lediga dagar" per arbetsdag (= 2,5 "lediga dagar" i veckan) + 2 lediga dagar på helgen (= 4,5 lediga dagar/vecka). Detta jämfört med 2 lediga dagar/vecka för en heltidsarbetare.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En ny arbetsplan växer fram

Om mig

90 %