Utgifter för barn

För drygt 3 år sedan sökte jag runt efter familjebudgetar då jag ville få ett hum om vad en familj på 2 vuxna och 2 barn spenderade varje månad. Detta för att själv kunna planera inför framtiden och räkna på hur mycket arbete alternativt sparande som skulle krävas. 

Kostnaden för vissa delar i en familjebudget är givna eller "fasta" och många andra delar är lätta att uppskatta ungefärligt. Kostnad för barn däremot har varit svårare att få fram då de kalkyler som finns räknar med olika saker (t.ex. alternativkostnad för större boende, arbetsbortfall etc). 
Jag själv ville mest få ut ett ungefär vad det kan kosta med barn den första tiden i direkt relaterade utgifter, för att få ihop den löpande ekonomin rent praktiskt (dvs hur mycket vi ska överföra till vårt gemensamma konto varje månad). Jag visste också att många kalkyler skulle vara missvisande då många föräldrar utför någon form av kapprustning i kläder/grejer till sina barn, som om det vore ett mått på hur bra föräldrar de är/hur lyckligt barnet är eller något. I vårt område kan t.ex. vissa personer köpa en body från "Mini Houdini" för drygt 300 kr (de säljs begagnade här för halva priset ungefär), medan vi köpte två vandringsryggsäckar á 60 L fyllda med kläder för samma summa - som täckte klädbehovet de första 6 månaderna. 

Så, när vi "fick" vår son förra sommaren höftade jag fram att vi bör fylla på med 1500 kr extra varje månad till vårt gemensamma konto, vilket då borde täcka de löpande utgifterna den första tiden (det första året var tanken). Jag har sedan dess försökt bokföra samtliga utgifter vi haft som direkt är relaterade till vår son. Jag har även retroaktivt bokfört de köp vi gjorde innan födseln. Nu när vår son passerat den 9:e månaden har jag avslutat bokföringen, detta då det dels är rätt krävande med 2 personer som handlar samt då det nu är mycket svårare/nästan omöjligt att bokföra korrekt när vi mer och mer äter samma mat.

Den totala kostnaden för de 9 första månaderna (inklusive köp innan födseln) landade på 28 477 kr, vilket ger ett snitt på 3164 kr/månad. Detta inkluderar engångsköp av t.ex. barnvagn, skötbord, babyskydd och ny cykelvagn för totalt 17 443 kr. Om jag exkluderar engångsköpen slutar de löpande kostnaderna på 1226 kr/månad. Dessa innefattar allt från hygienprodukter, mat och mediciner, till kläder och taxiresor (Tabell 1). 

Viktigt att notera är att vi köpt mycket begagnat och att vår son helammades de första 6 månaderna, men också att vi lagt en hel del på paketerad barnmat de senaste 3 månaderna (och således har stöttat industrin som omsätter 67,3 miljarder dollar (2019)). Vi har också fått många saker från familj och vänner, både dyrare "engångsköp" som babygym, stol, bärstol, ytterligare bärsele och babysitter samt "förbrukningsvaror" som leksaker och kläder. 


Tabell 1. Kostnader för barn, 0-9 månader. 

 

Löpande förbrukning, snitt under 9 månader

Engångsköp

Mat/matrelaterat (mat, bestick, tallrikar, haklapp, smaknapp, etc)

378 kr

(Även bestick/tallrikar/flaskor har bokförts som löpande kostnader)

Kläder/skor

159 kr

-

Blöjor/tvättlappar/våtservetter (inklusive blöjhink, skötbord, skötbädd etc)

323 kr

727 kr

Mediciner

154 kr

-

Hudvård/dusch/munvård

88 kr

79 kr

Sovrelaterat (säng, madrass, babynest, sovpåse, filt etc)

-

1304 kr

Resor (buss, taxi, vagn, babyskydd, cykelkärra, BB-avgift etc)

124 kr

12 461 kr

Övrigt (leksaker, nappar, bärsele, inredning etc)

-

2872 kr

 

 

 

Total löpande förbrukning, snitt per månad

1226 kr/månad

-

Subtotal

(1226 x 9) = 11 034 kr

 17 443 kr

Totalt

28 477 kr

(Snitt 3164 kr/månad)Framgent tänker jag att 1500 kr i löpande kostnader nog borde räcka ett litet tag till, men kommer nog snart behöva ökas på i takt med att kostnad för kläder/skor/mat ökar. Därtill kommer också förskoleavgiften framöver. Engångsköpen, eller "sällanköpen" kanske de borde benämnas, kommer nog inte vara så många de kommande 1-2 åren nu när vi har det mesta redan.


Vad anser ni vara lämpliga utgifter för ett barn i olika åldrar? 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En ny arbetsplan växer fram

90 %

Miljonär