Första inlägget

Denna blogg är skapad i syfte att följa min (en riktig rookies) ekonomiska resa över en 15-20-årsperiod. Målet med detta är att tydligt demonstrera för mig (och er) min egentliga ekonomiska plan och hur den möjligen avviker från det faktiska utfallet. Detta är främst i syfte för mig att öka min medvetenhet kring privatekonomi och stimulera till ökad inlärning.
Kanske intresserar min resa några av er andra också!


Kommentarer

 1. Det glädjer mig att du börjar intressera dig för investering redan i tidig ålder. Första gången jag brände mig på aktier var strax innan IT-krashen och sen bankkrashen. Så på drygt 20 år så har jag inte gjort några nämnvärda pengar på börsen. Börspsykologin är allt och framförallt att du känner hur du är som människa. Kan du ta förluster? Kan du sova gott om natten om börsen har gått ned 40-50% och dina besparingar har halverats? Kan du låta bli att sälja av, utan göra precis tvärtom och öka sparandet i börsen. Då är du sannolik en vinnare på sikt. Matematiskt så är genomsnittsavkastningen 8% om man följer index under en 15-20 års period, men Det är väldigt få människor som har en statisk ekonomi, dvs de avsätter 1500 kr varje månad eller 10% av sin lön. Därför är det svårt att räkna ut exakt hur slutresultatet blir. Min sambo är totalt ointresserad av sparande och under 2019, så gjorde hon procentuellt den högsta avkastningen av oss två. Hon rörde ingenting och lät insättningarna tuffa på. Därför är det också viktigt att du involverar din sambo så att hon åtminstone börja spara på Lysa och sen glömmer hon bort det.

  SvaraRadera
 2. Tack! :-) Ja, håller med! Synd att jag inte började ännu tidigare dock! Blev introducerad lite grann av en vän för ett par år sedan nu. Har som plan att när jag når 1 Mkr swisha över 10,000 kr till honom som tack!

  Ha, wow! Segt! Kunde ha varit tvärtom också, att du skulle kunna ha tjänat massor om du råkat tajma väl! Problemet är just att man inte vet sådant innan, så det är säkrast att sprida ut sina investeringar och lita på att börsen över tid går upp.
  Jag hoppas och tror att jag kan ta förluster. Hittills har jag bara sett mitt värde minska med 10-11 % dock. Jag ser de pengar som jag för över som "förbrukade", det är alltså inte mina pengar längre :p

  Haha, det är så kul när du skriver, vi verkar ha en väldigt liknande situation på vissa delar! Min sambo kör nu 100% i Avanza Global. Jag dubblade hennes initiala insättning och nu sätter hon in någon hundralapp i månaden kanske i snitt (hon är student och inte heller ekonomiskt intresserad alls). Har visat henne Lysa någon gång också, men hon har det inte själv ännu. Hon ska nog sätta upp ett månadssparande där när hon börjar arbeta!
  Kul för din tjej med avkastningen! Hoppas det stimulerar till att fortsätta :-)

  Jag tror också man måste ha partnern med på tåget för att det ska gå bra. Sedan tycker jag att så länge man delar på de gemensamma kostnaderna är man sedan fri att göra vad man vill med sina resterande pengar. En anledning till att jag vill gå ned i arbetstid är dock att kunna vara tillsammans mer med min flickvän och framtida barn, och då är det ju fördelaktigt om hon inte heller arbetar tvångsmässigt på heltid :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En ny arbetsplan växer fram

90 %

Framtiden med bolån - hur tänker ni?