4 år på börsen

2018

Den 17:e september 2018 började jag investera i fonder. Jag satte in 100 000 kr som jag tidigare hade på ett bosparkonto med nästan obefintlig ränta. Fram till april 2019 investerade jag 2000 kr/månad löpande samtidigt som jag åter fyllde på sparkontot inför kommande bostadsköp. När summan för kommande insats till bostadsköp började bli ansenlig (ca 300 000 kr) började jag spara mer aggressivt på börsen, med ett månadssparande på 8000 kr/månad i fonder. 


2019

Under 2019 gick börsen starkt och under hösten hittade vi en bostad som verkade passa oss. Inflytt skulle bli till mars 2021 och kontantinsatsen som krävdes var 480 000 kr (med 85% belåningsgrad). Min sambo gick under hösten 2019 sin sista termin som student och hade i princip inga sparade pengar sedan tidigare. Vi gjorde upp en sparplan för januari 2020-februari 2021 för att få ihop till kontantinsatsen, jag skulle spara ihop 50 000 kr ytterligare och min sambo 130 000 kr. Med 480 000 kr tillsammans skulle min sambo sedan låna 110 000 kr av mig för att dela 50/50 på bostaden. 


2020

Med lite hjälp av covid-19 (i form av inställda event och lite övertidsarbete för mig) gick det snabbare än väntat, och vi var klara innan 2020 var slut. Covid-19 drog också ned börsen kraftigt under våren, så jag började försöka trycka in så mycket pengar som möjligt på börsen istället. Jag sköt därmed upp på delar av sparandet till kontantinsatsen fram till efter sommaren.
De då cirka 30 000 kr som jag hade kvar att spara till kontantinsatsen skulle inte vara några problem att få ihop på några månader. Hela tiden tänkte jag också att ifall att min sambo inte skulle klara av hela sin del så bör jag ha lite extra. Hon låg dock före sparplanen i princip från start, så något extra sparande från min sida behövdes inte. 

Sparkvoten under 2020 låg på nästan 66% och under det året sparade jag i snitt nästan 16 500 kr/månad, varav det mesta sparades på börsen. Jag började i samband med covid-19 också delspara i enskilda aktier då fondmarknaden kändes lite riskabel med svängningar på +/- 10% om dagen. Det är lättare att köpa aktier när det svänger mycket då du direkt vet vilket pris du betalar, fonder har däremot en tid samma dag eller efterföljande dag då kursen bestäms. 



2021

Inför flytten började sparandet att halta lite under 2021. Mycket skulle köpas in och boendekostnaderna ökade. Under sommaren 2021 utökades också familjen vilket innebar att börssparandet inte kunde vara lika aggressivt som året innan. 
I september 2021 slutade jag att arbeta heltid, och har inte gjort det sedan dess. Initialt blev det 6 veckor levandes på sparpengar och därefter en fast tjänst på 50% med extrajobb vid sidan om. Sparkvoten för året blev cirka 27% till följd av detta, vilket inte gjorde så mycket med tanke på en stark börs det året också. 


2022

Börsåret 2022 började grinigt och börsen har i princip hållit sig sur sedan dess till följd av händelser/oro i både Sverige och världen i stort. Drygt 8 månader av året har passerat och sparandet har väl kanske inte varit någon höjdare direkt med deltidsarbete på omkring 50-60% samt föräldraledighet. 

Jag har delvis på grund av återbetalning av min sambos del av kontantinsatsen klarat mig rätt bra, men jag har också tagit av bufferten för att börsspara under året. Nu kommer jag däremot behöva fylla på bufferten lite igen inför kommande elhandelsfakturor, så investeringarna på börsen blir nog alltmer haltande framöver. 


2018-09-17 - 2022-09-17

Under dessa 4 år har mitt portföljvärde gått från 100 000 kr till cirka 630 000 kr (med 680 000 kr som högsta notering i mitten på augusti). Mitt investerade belopp är cirka 540 000 kr och de resterade cirka 90 000 kr är avkastning. På sättet jag beräknar avkastning (marknadsvärde/insättningar) ger det en avkastning på cirka 16,67% över dessa 4 år. Detta innebär en CAGR (årsavkastning) på 3,93% per år vilket inte är så jäkla saftigt ;)


Figur 1. Portföljens utveckling över 4 år på börsen.


Hur länge har du investerat på börsen?

Kommentarer

  1. Bra kämpat! Jag tror att jag började i juli 2018, med en högstanotering i december 2021. Sedan dess har det backat bra mycket och eftersom jag tog beslutet att pausa mitt nysparande på börsen, har jag halkat efter. Det känns lite tungt, men det är ju till förmån för studier. Det jag går miste om i avkastning och nyspar nu, får jag se som en investering i livskvalitet. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra mindset! Svårt att värdera livskvalitet.
      Jag tycker också det känns segt att knappt kunna investera nu när det är billigt. Får nästan hoppas nedgången blir ännu djupare och långvarig, så jag hinner jobba heltid lite och investera :p

      Radera
  2. Intressant läsning och riktigt bra sparat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar :-) Behöver bara repetera processen x25 så är vi på samma nivå!

      Radera
    2. Så med andra ord har du en "Arbetsplanen-portfölj" enligt 4%-regeln ;)

      Radera
  3. Hej AP och tack för detta inlägg.
    Resan som du gjort är inte bara imponerande, utan även motiverande. Pengar är alltid pengar, men se även den utveckling som skett rent mentalt. För lite fokus läggs ofta på den punkten; kunskaps- och mental utveckling. Jag hävdar att det är där den främsta och största avkastningen finns.

    Gläds med dig och... keep it up!

    /Cristofer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Cristofer! :-)
      Så är det, jag har onekligen lärt mig massor inom privatekonomi och investeringar under dessa år.

      Pengar är ett medel som också brukar gå hand i hand med kunskap. När det gäller investeringar på börsen förflyttas pengar från den okunnige och otålige till den med kunskap och tålamod. Kunskap på börsen likväl i livet som övrigt kan ofta innefatta en insikt som du ofta skriver om "att veta att man inte vet".

      Radera
  4. Jag började lite smått 2007 och tröttnade rätt fort när kraschen kom kort därefter. Kom tillbaka igen 2012, men var student så det var rätt blygsamma summor som mest kom från att jag inte levde av CSN-lånet utan snarare på arbete och från tidigare spar från föräldrar som flyttades. På riktigt tror jag att jag kom igång mitt under min första föräldraledighet, någon gång i början på 2016. Det var i och för sig inte heller några enorma summor som sparades då, men tanken på FIRE väcktes vilket var det viktiga. Sedan gjorde jag som du och fokuserade delvis på kontantinsatssparande tills jag hade vad jag tyckte var alldeles för mycket på sparkontot och då gick jag all in på börsen fram tills jag fick mitt andra barn 2020. Precis som för dig så är min totalavkastning inte fantastisk. Jag har tydligen en avkastning på drygt 630 000 enligt Avanza, vilket innebär att jag pytsat in mer än det dubbla själv trots att jag hållit på ett tag. Den allra största vinsten i procent är dessutom från mitt barnsparande som till stor del är intakt sedan 90-talet och därför boostar snittet en del. Ingen enormt imponerande avkastning med andra ord, men jag hoppas att de 345 000 jag ligger back i år kommer hämtas hem relativt snart och att allt nysparande som jag kommer med nu kommer göra stor positiv skillnad på totalavkastningen till sist. Och som jag försöker trösta mig med när det känns tungt, så hade jag inte haft någonting kvar om jag köpt sprit, resor eller liknande för de där pengarna istället och det gjorde och gör typ alla jag känner.

    Men nog om mig, bra jobbat! Det är inte superlångt till första miljonen och den är väldigt speciell. Hoppas ni kan spara lite, särskilt om ni båda börjar jobba om ett tag. För inte har den lilla börjat förskolan än?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grymt bra jobbat! Är imponerad hur du kunnat spara så pass mycket på så kort tid av "seriöst" sparande - som dessutom var under (lång) föräldraledighet initialt.
      Enligt Avanza är min avkastning betydligt högre, men den litar jag inte på!

      Man får hoppas att de inte ångrar sin sprit och sina resor iallfall! Nu för tiden är jag inte så sugen på sådant alls, snarare sugen på sömn, bra träningsrutiner och hyfsad kost :p

      Sonen går på förskolan sedan 1,5 månad faktiskt! :-) Verkar fungera bra men jag tyckte det var lite tufft i början att övergå från 2 tupplur om dagen till 1 vilket var "basen" på förskolan. Det hade gått att lösa med 2 men det behövdes inte trots allt. Han kunde inte/vågade inte gå fritt först heller, men började med det efter ett par veckor.
      Min flickvän jobbar 90% nu och jag 55%~. Nästa sommar satsar jag på heltid igen - behöver få in mer pengar till dyrare tider och för att kunna investera!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Miljonär

En ny arbetsplan växer fram

Framtiden med bolån - hur tänker ni?