Varför jag inte ska hålla på med enskilda aktier - min aktieportfölj

Jag är som bekant en så kallad "indexkramare" och siktar överlag på låga avgifter i förhållande till riskspridning. Detta är simpelt på många sätt, och passar mig i dagsläget mycket bra. Jag har dock sedan starten av min sparresa även investerat en mindre summa i enskilda aktier. I samband med COVID-19-raset började jag sedan investera betydligt mer i enskilda aktier som tagit stryk till följd av detta. Jag ville helt enkelt försöka tajma marknaden lite. 

Att försöka tajma en volatil marknad med fonder anser jag vara för riskfyllt då du aldrig köper kursen i realtid. Antingen baseras kursen på avslut samma dag vid ett visst klockslag, eller dagen efter. Med svängningar på 10% om dagen som det var i mars kändes det inte rimligt alls. 

Jag börjar med att presentera min aktieportfölj. Nedan ska jag sedan "motivera" mina köp - och då förstår ni nog varför jag bör hålla mig till indexfonder ;-)


Figur 1. Svenska aktier.



Figur 2. Utländska aktier. Kindred Group ligger också här ifall de skulle börja dela ut framöver igen - så slipper jag hålla koll på Sveriges avtal med Malta avseende källskatt. Kort och gott har jag alla aktier här som har huvudkontor utomlands. 

Motivering av köp:

  • GHP Specialty Care - vårdsektorn, behandlar bland annat rygg/fetma/metabola sjukdomar. Trendökning av dessa sjukdomar/besvär i världen. Läste om olika vårdbolag på olika bloggar och jämförde lite själv på Avanza. Både ryggvärk och metabola sjukdomar är extremt vanligt där jag arbetade (och arbetar). Har i efterhand märkt att de verkar ha en bra verksamhet i Stockholm, utifrån jobbannonseringen i alla fall.
  • Prime Living - letade en dag bland de lägsta P/E-talen (det var smått negativt) och hittade bolaget. Gillade idén med små container-studentbostäder. Har själv bott på 8-9 kvm i 2 års tid som student och gillar minimalistisk stil. Bolaget i sig verkade ligga så nära konkurs man kan komma (aktiekurs -99,5% sedan toppen) med lite ljussken först på senare tid. Köpte lite grann gradvis istället för en triss-lott. Tänkte också att det kan vara intressant att se vad som händer/hur det ser ut när/om ett bolag går i konkurs då jag aldrig varit med om det tidigare. Med tiden ökat på lite mer då de verkade ha klarat av konkursen i alla fall. Sålt av lite i samband med byte av aktieslag. Tagit ut cirka 1,500 kr i vinst hittills och återinvesterat resterande. Tror jag sammantaget köpt för cirka 6,000 kr av "egna pengar". 
  • Bonava - hade läst om bolaget på en blogg. Har familj som är nöjda med bostadsköp ifrån dem. La ett så lågt bud som möjligt när COVID-19 började påverka börsen som gick igenom efter ett tag. Fyllde på mer när den sjunkit ännu mer.
  • Poolia - Hade hög direktavkastning och lite pressat läge när jag klev in. Tänkte någonstans att gig-jobb kanske kommer öka. Kom ihåg den gamla sloganen "Behöver du hjälp - ring Poolia". Köpte mer mitt i krisen. 
  • Swedbank - började kolla in banken när det haglade rubriker om penningtvätt. Själv kund sedan barnsben. Bra app. Hade hög direktavkastning. Avvaktade lite för att se om jag kunna komma in ännu lägre än vid första skandal-dippen. Köpte mer i april/maj. 
  • H&M - min första aktie. Ville se hur det såg ut när man fick utdelning. Köpte ett par till under vår/sommar.
  • Hufvudstaden - hade skrivits bra om detta fastighetsbolag på flera bloggar. La in bud på lägre än vad jag sett andra bloggare köpa för. Gick igenom gradvis tillslut.
  • Securitas - såg att det började skrivas om bolaget på sina håll efter stark nedgång i början av vår-dippen. La in ett så lågt bud som möjligt (omkring tidigare 3-årslägsta) vilket gick igenom någon/några dagar senare. Tänkte att "säkerhet är ganska trendigt också nu för tiden, säkerhetsinsatser rankas högt i valomröstningar".
  • Peab - sett några andra bloggare köpa bolaget. Hängde på då priset tydligen var lågt. Stort och välkänt byggföretag som jag sett lite varstans. Kändes inte så riskfyllt. 
  • Castellum - fastigheter återigen och lite samma visa som ovan. Många som skrivit gott om detta bolag. Bra direktavkastning. La in ett så lågt bud som möjligt ett par veckor in i dippen som gick igenom. 
  • Resurs - mer bank. Alternativ till storbanker. Bloggare hade skrivit om bolaget en tid innan och köpt in sig. Bra direktavkastning. La det på bevakning och köpte i början och i mitten av dippen.
  • LeoVegas - flera bloggare som skrivit om spelbolag. Hade bra direktavkastning. Hängde på. Ångrade mig lite sedan med just LeoVegas då deras reklam är överallt. Behöver man lägga ned så mycket pengar på reklam känns det krystat.
  • Handelsbanken - började vandra omkring 3-årslägsta när jag klev in. Köpt lite gradvis. Stark historik. Då (och fortfarande) orimligt nedtryckt enligt flera bloggare. Ett hopp om "bankernas år snart". Hög direktavkastning tidigare.
  • Axfood - vi handlar mest på Willys. Bra direktavkastning. Kändes stabilt. Satte på bevakning och köpte när det dippat lite. 
  • Telia - ville ha något "stabilt" som "ger 5-6% per år i direktavkastning".
  • Kindred Group - samma som LeoVegas. Spelbolag skrevs det mycket om. Stod mellan detta bolag och Evolution Gaming Group. Läste bara bolagsbeskrivningen på Avanza, kände igen Unibet och Maria Casino och köpte Kindred Group istället.
  • Sampo - försäkringar. Första inblick genom andra bloggare. Hade hög direktavkastning. Stor världsvaluta (EUR). "Diversifiering". Hade själv kommit i kontakt med IF i samband med start av eget företag vilket var smidigt. 
  • Aurora Cannabis -  hade sett i samband med att att de portföljer som gick som bäst på Shareville (Nordnet) hade cannabisaktier. Hypen hade nog redan lagt sig sedan 1-2 år tillbaka dock och kurserna var väldigt volatila. Ville mest se vad som skulle hända framöver så jag köpte ytterst lite. 


Jag har utöver detta ägt några enskilda bolag till som presenteras nedan.


Tidigare transaktioner




Figur 3-6. Tidigare transaktioner.


I samtliga transaktioner har jag sålt av alltihop. Det ända jag är riktigt nöjd över i efterhand med ovan transaktioner är väl att jag valde att lämna ännu ett cannabisbolag (och duckade ett fall - dock hade jag bara investerat typ 500 kr), men också att jag lämnade Nordea efter en liten vinst. Nordea hade jag på ISK vilket jag ogillade starkt efter jag lärt mig lite om vad källskatt är. 


Att välja bolag på grund av andras åsikter eller på måfå brukar de flesta vara överens om är det allra värsta sättet att välja bolag på

... och det är precis det jag gjort i nästan samtliga fall :-) 
Helst har jag valt bolag som legat i fallande trend, gärna på 3-årslägsta eller ännu lägre. Jag har i många fall också utgått ifrån direktavkastning (att den ska vara omkring 3-6%). Jag har t.ex. aldrig läst en hel bolagsrapport. 
Det som jag däremot siktat på är att ha lite diversifiering och köpa i flertalet olika branscher. Detta brukar de flesta anse vara positivt i alla fall.

Ännu svårare med enskilda aktier är att veta när man ska sälja av. Alla har sina olika knep för detta, och de flesta använder sig (förhoppningsvis) av betydligt bättre grunder än mig. Vissa kör istället på utdelningsaktier så de inte behöver sälja av någonsin (i princip). 
Min strategi har hittills varit att sälja av när jag "tycker vinsten blivit hög nog" eller om något annat skaver (t.ex. att ha Nordea på ISK eller att Latour hade omkring en 50%-ig premie). Risken här är som känt att man säljer av vinnare och behåller förlorare. 


Framtida plan avseende enskilda aktier

Jag har haft lite tur då jag köpt de flesta bolag i mitten av krisen och därmed har de flesta hunnit klättra tillbaka till plussidan. Min plan är framgent att minska på antalet bolag och åter köpa in mig mer i mina fonder istället. Jag tycker det är lättare att köpa mer av fonder som gått bra än enskilda aktier. Det tar emot för mig att köpa aktier i ett enskilt bolag för 100 kr ena gången och sedan 130 kr andra gången, speciellt om ingenting nytt har hänt under tiden.

Min strategi om att sälja av när "vinsten blivit hög nog" kommer jag tyvärr fortsätta på när det gäller vissa bolag, mer engagemang än så har jag inte. Jag har redan säljorder ute för H&M och Poolia som jag tycker har gjort sitt om de går till avslut framöver. 
Jag kommer dock troligtvis behålla några bolag inom branscher jag tror på framöver, t.ex. vård, dagligvaruhandel, fastigheter och säkerhet. Något som jag också tänkt se som lärandetillfälle är fastighetsbolaget Prime Living (som snart ska byta namn till Studentbostäder i Sverige). Där har jag först tänkt sälja av en del (om den skjuter upp över 0,20-0,25 kr vid nästa tillkännagivande) så att min initiala investering helt eller nästan helt har återbetalats (och de aktier jag nu äger är "gratis"), sedan har jag tänkt följa det bolaget på riktigt (och börja läsa bolagsrapporter etc). Kanske börjar jag då också med lite trading då det är en extremt volatil aktie, i alla fall i nuläget :-)


Det som trots allt är en fördel med enskilda aktier, som fonder inte kan konkurrera med, är att det händer mer saker och det går att tajma sina köp och sälj. Då blir det roligare att följa börsen och lära sig mer. Annars är det nog bäst att jag fortsätter med mina indexfonder! 

Kommentarer

  1. Hej!
    Roligt att läsa ett så ärligt och öppet inlägg.
    Tycker att det känns som att du har hyfsat bra koll på läget och en spännande portfölj. :-)

    Mvh Fumlan

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tvingas sälja av cirka 1 % av portföljen med förlust

Om mig

En ny arbetsplan växer fram