Lösningar till gemensamt mat-/hushållskonto - hur gör ni?

Har de senaste dagarna börjat forska i vad som skulle vara den bästa lösningen för samboskap/gift par avseende gemensamma utgifter så som mat-/hushållsavgifter. 

I dagsläget används ett (1) bankkort ifrån ICA som gemensamt konto för mat/hushåll hos oss. Detta då min flickvän tidigare var student och vi då kunde nyttja studentbonus, avgiftsfritt kort och teckna hemförsäkring via dem. Vi har fortfarande kvar vår hemförsäkring där då det fortfarande verkar mest lämpligt men kommer nog byta i samband med flytt framöver.
Varje månad för vi över pengar till detta konto för inköp av mat/hushållsartiklar och använder det också som ett (mycket) litet buffertsparande. Det fungerar okej men kostar oss säkert numera ett par hundra kronor per år (inklusive avdrag för bonus) då vi sällan handlar på ICA. Då bankkontot tillhör min flickvän kan således endast hon kontrollera saldot vilket är ett minus. Om vi båda använder bankkortet för inköp låter jag vara oskrivet då det bryter mot villkoren (men är lagligt), oavsett är det ett till minus att vi inte har 2 st separata kort. 

Trots sökningar genom kortjämförelsesidor, enskilda korthemsidor samt diverse forum och bloggar har jag inte kunnat hitta någon lösning som verkligen är perfekt (för oss). Folk verkar överlag göra väldigt olika, precis som med allt annat. Många bryr sig inte om att det kostar 500-600 kr per år för att få möjligheten att spendera ännu mer pengar. Några kör total gemensam ekonomi (gemensamt lönekonto med tillhörande extrakort) och andra delar rakt av på de gemensamma inköpen men har en egen ekonomi vid sidan om (för egna intressen/personliga inköp etcetera). Andra försöker maxa ut sina bonusar och kopplar kort med varandra vilket ger flera bollar i luften att hålla koll på. 

Det bästa av alla världar för oss hade varit ett förbetalt P.F.C.-kort eller Revolut-kort med tillhörande extrakort. Med ett förbetalt kort fungerar det ungefär på samma sätt som ett bankkort i praktiken. Du för över (eller swishar) pengar till kortet för att kunna handla. Är pengarna slut så måste du föra över mer. Fördelen med de två korten nämnda ovan är att de också är avgiftsfria och inte har några valutaväxlingsavgifter, på så vis skulle vi kunna använda samma kort även utomlands utan att behöva tänka på något. De tillåter också att en mindre summa cash (2000-3000 kr) tas ut ur bankomat per månad utan avgifter - vilket garanterat är fullt tillräckligt för oss. 
Tyvärr finns dock ingen möjlighet till extrakort genom dessa aktörer ännu. P.F.C. har försökt få till någon form av medelväg med 'grupper' där man kan lägga in sina transaktioner för att sedan dela på utgifterna. Dock tillför detta egentligen ingenting utöver vad Swish erbjuder. Vad vi söker är en gemensam pott där pengarna kan användas av 2 separata kort. 


Så, hur gör ni som är gifta/sambo och mer ekonomiskt medvetna med era gemensamma inköp? 

Kör ni på med storbank och betalar avgifter för enkelhetens skull? Eller har ni något ess i rockärmen att dela med er av?

Finns det något ni känner till som kan matcha nedanstående punkter (genom kopplade kort om det så krävs)?

 • Förbetalt kort eller bankkort (ingen faktura/betalning i efterhand - detta för att hålla det simpelt)
 • Avgiftsfritt kort (eller bonus som täcker avgiften utan krav på att handla på samma butikskedja)
 • Gemensam pott/gemensamt konto 
 • Möjlighet till extrakort (för 2 st separata kort med gemensam pott)

Hoppas ni sitter på bra idéer! :-) 

Kommentarer

 1. Har två kort och gemensamt konto på Länsförsäkringar. Funderar på att ta bort ett kort och använda Samsung pay för att betala. Fungerar det ens? Ingen aning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren!
   Ah okej, har aldrig testat någon av Samsung pay/Apple pay!
   /Arbetsplanen

   Radera
 2. Jag är guldkund hos Länsförsäkringar och har då gratis kort (plus en del annat). Eftersom jag har bil så har jag även ett kreditkort på CircleK som är gratis, och använder det till mat och bensin. Betalar alltid hela fakturan varje månad. Får bonus på det jag handlar och om man sätter in mer pengar på det (tror max är 15 000 kr) får man även en helt ok ränta. När jag var sambo så hade vi var sitt kort på CircleK kopplat till samma konto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren!
   Har hört om guldkund tidigare, kanske är intressant nu när jag ändå sparar i Länsförsäkringar Global Indexnära.
   Kanske får bli ett kreditkort framöver ändå! Låter som en bra deal med CircleK! :-)
   /Arbetsplanen

   Radera
 3. Vi har ett gemensamt kreditkort via för närvarande Preem (men det varierar). Det är gratis, vi kan båda behålla våra egna kort i övrigt, men kan handla det gemensamma därigenom. Numera är typ allt gemensamt och vi ser inte så noga på vem som köpt vad, men om man tycker att det är viktigt (och det gjorde vi innan vi fick barn) så kan man bara kolla i efterhand på vilka kostnader som tillhör mig och vilka som tillhör min man, alternativt att man kommer överens om att enbart de gemensamma kostnaderna får tas med kortet (typ mat). Annars, ser man ett inköp på Systembolaget som min man gjort så vet vi att det är hans nöje och ser man ett inköp på Akademibokhandeln så inser man att det är mitt. Vi brukade färgmarkera vilka kostnader/inköp som var mina privata och vilka som var hans privata och så betalades dessa enskilt. Anledningen till att vi gjorde så istället för att bara säga att kreditkortet enbart får användas till gemensamma kostnader var bonusen vi fick via kortet. Det gör att vi sällan (typ aldrig) använder våra bankkort från vår vanliga bank. Bonus är bättre än ingen bonus. Skulle aldrig betala extra för ett gemensamt kort när kreditkort finns gratis. Sen är det ju en som "äger det", för närvarande jag, men man kan ju komma överens om att kolla över räkningen varje gång den kommer så att man ser att den andre inte "fuskar".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren! Återkommande med kreditkort vid delad ekonomi verkar det som!
   Simpelt att ha helt gemensam ekonomi, men vi vill inte vara beroende av varandra på det viset. Känns mer fritt för oss att kunna göra vad som helst med sin egen ekonomi, bara de gemensamma kostnaderna delas på :-) Jag skulle känna mig lite livegen om jag skulle behöva kolla med min flickvän om det är "okej" att jag köper en viss grej och vice versa.

   Förstår dig att du inte skulle betala för ett extra kort :p Känns surt att behöva betala för att kunna spendera pengar, går emot mitt tankesätt också.
   Vi skulle dock vilja ha ett förbetalt kort eller något bankkonto man kan föra över pengar på förhand helst, snarare än ett kreditkort. I dagsläget har vi vårt gemensamma konto som en liten buffert att göra roliga saker med också - om det blir pengar över. Men det kanske finns kreditkort som tillåter att dra av fakturan direkt på redan insatt kapital? I så fall skulle det fungera på samma sätt.
   /Arbetsplanen

   Radera
  2. Preems kort kan du sätta in pengar i förväg och ligga plus på, tror det är 1,5% ränta dessutom. Däremot kan du ju alltid gå minus eftersom det är ett kreditkort, så om du tror din partner riskerar att överskrida de pengar ni sätter in är det ju en dålig idé på så vis.

   Tänker att kortet kan vara helt gemensamt även om ekonomin inte är det. Som sagt, vi betalade även innan barn allt med kreditkortet men markerade när räkningen kom vem som skulle betala vad och vad som var gemensamt (vi hade ett "gemensamt" konto i min bank som vi förde över rimliga kostnader till varje månad och därifrån betalades alltså det gemensamma på kreditkortet). För oss var det mesta gemensamt, eftersom vi mest köpte mat och grejer till hushållet, men kan tänka mig att det är större skillnader när någon har en dyr hobby tex. Lycka till!

   Radera
  3. Låter som att Preems kort skulle kunna funka :-)
   Tack så mycket!

   Mhm, precis! Intressen kan skilja en hel del!
   Tackar, lycka till du också :-)

   /Arbetsplanen

   Radera
 4. Det är surt att köpa till bankkort i onödan, blir snabbt mycket kostnader.

  Vi har gemensamt konto hos en storbank med 2 bankkort kopplade till det.

  Sen har vi privata konton för egna ”guilt free” kostnader. Då de mesta ändå betalas på nätet så är inga kort kopplade till det privata kontot.

  Jag har själv Revolut som jag använder privat om det behövs, men det är mest gör jag reser mycket via jobbet och vill utnyttja bra valuta växling.

  Annat alternativ är väl kreditkort, tycker Shell har bra, kan ha extra kort, ingen årsavgift, bra bonus samt bäst sparränta upp till 15k

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att tillägga, i börjar förde vi över en viss del till det gemensamma. Men sedan vi blev mer seriösa och köpa bostadsrätt så kör vi allt gemensamt, men ger istället ”månadspeng” till varandra för privata kostnader. Vi kände att det bara är en tidsfråga innan man kommer dit ändå, tex när man skaffar barn.

   Sen har vi liknande syn på pengar ändå så vi litar på att den andra inte ska shoppa massa onödigt.

   Radera
  2. Tack för kommentar!
   Shell verkar vara likt Preem då! Har kollat med Preem, och för man över pengar innan så att man ligger på plus får man 0 kr i faktura (och det blir således passivt). Blir nästan som ett pre-paid kort då (vilket jag skulle vilja ha egentligen) :-)
   Ska kolla det med Shell också, men antar att det är samma sak där.
   Förstår att du använder Revolut då, ett mycket bra kort! I den bästa av världar hade det funnits möjlighet till extrakort på Revolut eller P.F.C., där du till och med kan swisha till den senare, vilket är ett stort plus enligt mig.

   Blir lättare när man har väldigt lika syn såklart. Det har inte riktigt vi, men det är egentligen inte därför vi inte har delad ekonomi. Vi vill båda känna att vi inte är beroende av den andra ekonomiskt, och skulle det någon gång bli kärvt i ekonomin så kan det vara en fördel att ha delad ekonomi utöver de fasta kostnaderna enligt mig. När allt går bra med jobb etc så är det nog en mindre risk att man tjafsar, men om någon skulle bli arbetslös/sjukskriven och kassan börjar sina kanske det skulle finnas en risk!

   Radera
  3. Japp tror Preem är liknande. Många bensinkort är ganska bra faktiskt.

   Gemensam ekonomi är såklart ett stort steg och förstår att man vill känna sig självständig. Vi gjorde det väl mest pga oproportionerliga inkomster just nu när ena studerar, och vi fortfarande vill ha gemensamma långsiktiga mål. Men sen tänkte vi mer långsiktigt, när barnen kommer senare så blir man typ tvingad att ha gemensam ekonomi (och investeringar) annars blir det snabbt orättvist när ena är hemma. Så i samband med bostadsköp (där vi stod för halva kontantinsatsen var) så började vi testa gemensam ekonomi (men behöll våra egna investeringar privata) där allt nytt är gemensamt. Hittills funkar det bra och transparensen tycker jag är väldigt bra för oss båda.

   Radera
  4. Men detta ämnet med ekonomi för par är intressant. Vi har nog testa det mesta i olika stadier av förhållandet. Svårt att det ”ska bli rätt” och alla sätt är ju bra om båda tycker det

   Radera
  5. Precis, olika passar för olika :-) I vårt fall tjänar vi relativt lika, min sambo tjänar ett par tusen mer än mig. Hade vi tjänat väldigt olika hade vi nog kört procentuellt bidrag till den gemensamma kassan.

   Avseende föräldraledighet delar vi nog lika, eller om ena väljer att vara hemma lite mer byts ju pengar mot tid med barnet. samt att inte behöva arbeta 8-17. En fair trade enligt mig. Blir såklart lite annorlunda om ena parten tjänar markant mer, då kan det vara lite taktiskt vem som stannar hemma. I vårt fall är det ganska lätt med relativt lika löner.

   Vi kommer också köpa bostad med halva kontantinsatsen i var. Jag har mer sparat kapital och min sambo kommer därför låna resterande belopp privat av mig.

   Mhm, alltid kul att dela idéer så får man hitta sin egen väg :-)

   Radera
 5. Kreditkort som är kopplat till samma kontot. Jag kör SAS Mastercard Eurobonus med extra kort och SAS Amex Premium med extra kort. För vi samlar poäng. Alla inköp går via de korten. Avräkning varje månad. Transaktioner som är gemensamma och transaktioner som är egna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för respons! Verkar svårt att matcha det jag önskar hehe! Får kanske nöja oss med att dela på ett kort ändå - på ett sätt blir det också lättare att se till att inköpen är planerade!

   Radera
 6. Hej, sitter i skrivande stund och funderar på just detta. Blir tokig på att det inte finns något bra sätt. Problemet måste ju vara aktuellt för så många par.

  Det här känns som en krånglig lösning men kastar ut den ändå...
  ...underliggande kreditkort som tillåter extra kort (behöver vara två unika kortnummer(?)), båda har ett varsitt och kopplar det till sitt egna revolutkort. Alltså gemensam kreditfaktura som underliggande till det privata revolutkortet. Vid gemensamma köp måste köpet kategoriseras som just gemensamt och läggas i den "gemensamma gruppräkningen". Det gör det köpen mer transparanta men jäkligt osmidigt att komma dit... (vet inte om det funkar rent praktiskt då jag inte testat revolut än själv)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Mhm, det är lite märkligt att det inte finns någon smidig lösning ännu som inte kostar. Hur svårt är det egentligen att få till 2 st pre-paidkort till gemensam pott?

   Hmm, är tveksam om det fungerar, låter väldigt osmidigt hursomhelst! Men om du lyckas få till det får du gärna återkomma :-)

   Radera
 7. Mitt namn är Aliene Janice, jag bor från Lund, Sverige,
  Jag är skild med en son och min sons namn är Felix han är 12 år gammal nu, jag hade en dålig upplevelse i mitt tidigare förhållande, det är en mycket lång historia men jag kommer att skära det kort för dig att förstå det ibland måste vi göra ett personligt beslut för att få det som tillhör dig.
  Min fru skilde mig att gifta mig med en annan man som bor i samma stad. Jag bad om ursäkt för henne och jag bad henne att återvända till mig och till vår son, hon vägrar att komma tillbaka till mig. ,
  För några dagar sedan läste jag en artikel om relation blogg postat av Maria Anderson från Sverige, hon delade en livsförhållande upplevelse på en blogg och hon skriver ut e-postadressen till Dr.OdeDuwa kärlek stava caster som kan återställa tillbaka brutet kärlek äktenskap och ta med Tillbaka ex kärlekspartner inom 3 dagar.
  Jag trodde aldrig på magi, tills min son sa att jag skulle hellre ge det ett försök att få sin mamma hemma.
  Jag skickar mailmeddelande till den postadress som finns på bloggen för att kontakta Dr.Odeuduwa Love Spell Caster. Jag förklarade för honom allt som hänt mellan mig och min ex fru.
  Jag fick ett svarmeddelande att han kan hjälpa mig att ta tillbaka henne hem att älska och lita på mig som mer än någonsin, jag gav det ett försök och jag var glad att följa alla instruktioner från Dr.Odeuduwa Love Spell Caster. Bara några dagar efter att jag fick ett telefonsamtal från min ex fru Laura, ursäktade hon mig, Laura Creturned hemma, hon grät och ber om ursäkt till vår son Felix för att lämna honom så länge.
  Det fungerar som magi verkligen för att det är så fantastiskt hur kärleks stavning fungerar så effektivt inom tre dagar stavningsbön.
  Jag rekommenderade starkt någon som läser detta vittnesbörd som går igenom relationsproblemet att söka efter hjälp för att återställa sant kärlek och lita på kärleksförhållande. Oavsett hur länge din partner lämnade dig kan de fortfarande återvända till dig.
  Det fungerar för mig och så många andra har sagt bra kommentarer om den här stora mannen Dr.ODUDUWA (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

  SvaraRadera
 8. Varje gång jag frågar google om en bra lösning kommer jag alltid tillbaka till det här inlägget. För jag letar också efter samma typ av lösning som dig. Har du hittat nån bra lösning än?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Nix, ingen bra lösning. Skaffade nyss Lunar att använda som sparkonto (1% ränta) och gratiskort (pre-paid). Det går att ha gemensamt konto där med separata kort, men då kostar det 79 kr/mån. Skulle vilja ha det upplägget, men är inte betala 79 kr/mån för det.

   Radera
 9. Letar också som en GALNING efter en lösning för detta. känns SÅ MÄRKLIGT att det inte finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske dyker det upp någon gång framöver :p Än så länge verkar det vara något nischbanker försöker tjäna pengar på. Lunar kostar 79 kr/mån (948 kr/år) för gemensam ekonomi och P.F.C. kostar 50 kr/mån (600 kr/år). I slutändan blir det till och med dyrare än dubbla bankkort på storbanken (500-600 kr/år).
   Hade varit nice om det dyker upp någon annan nischbank som har det gratis men försöker tjäna pengar på annat :-)

   Radera
 10. Hej, Marginalen bank har ett gratis debitkort som heter Im yours. I villkoren står detta i "Förfogande över kontot": Kontot kan innehas av en eller flera Kontohavare. Över Kontot förfogar Kontohavare
  och den som genom fullmakt från Kontohavare eller på annat sätt erhållit sådan rätt. Om
  det finns två eller flera Kontohavare förfogar de var för sig över Kontot om inte annat
  överenskommits mellan Kontohavarna och detta meddelats Banken.

  Hittar dock inget på hemsidan om att det går att ha två kort kopplade till kontot. Hade ju varit guld om det gick! Eller gäller det vid en förmyndare eller god man tex?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant kort att ha i Sverige, med gratis internetbank! Tack för tipset.
   Hittar inte heller något om ett extrakort till "I'm Yours".

   Radera
 11. Läste vidare på Marginalens hemsida och de har även ett kort/konto som heter Lönekonto. Kortet kostar 18kr/mån och extrakort kostar inget extra. Går alltså att ha gemensamt konto för 18kr/mån. Billigare är ICA banken tex där det kostar 50 kr/mån (25 per kort)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Om mig

125% mer ledighet av att arbeta halvtid?

Tvingas sälja av cirka 1 % av portföljen med förlust