Tältsemester - ett givande och billigt sätt att semestra

Har nyligen kommit hem ifrån en veckas tältsemester på Gotland (som jag för övrigt starkt kan rekommendera att åka till just vecka 33 när det är "halvsäsong", eller överhuvudtaget om du inte varit där). Tänkte i och med detta skriva lite om hur lämplig och givande en tältsemester kan vara, både ur ett ekonomiskt perspektiv men också ur ett "bortskämd-västerlänning"-perspektiv.

Att bo i tält är inte bara mysigt (om det är fint väder) och äventyrligt, det gör också att du måste anpassa dina behov och tumma på bekvämligheter, vilket förhoppningsvis får dig att uppskatta det du har där hemma. Självklart kan du ju bo på campingplatser hela tiden, och då tummar du inte lika mycket på bekvämligheter som el, dusch, toalett, rinnande vatten etcetera, men även detta är stor skillnad mot hemma där du har allt för dig själv.
Det jag och min flickvän gjorde var att sova ungefär varannan natt på camping för att nyttja dusch etcetera och hälften av nätterna sov vi ute i det fria. För oss var detta rimligt då det går att tvätta sig någorlunda väl med våtservetter samt lite tvål och flaskvatten - man kände sig ändå ren nog att vara bland folk!


Väl hemma igen i vår drygt 50 kvm stora lägenhet kunde vi uppskatta mer det vi faktiskt har, med ett välfungerande kök/badrum, stor säng och allmänt rena och fräscha ytor. Saker som jag annars inte tänker på dagligen. Kanske behövs det därför en tältsemester lite nu och då för att faktiskt förstå att det kanske inte behövs ett 200 kvm stort hus med pool och stor trädgård för att göra en lycklig, som vissa kanske tycks tro? Det räcker kanske bara man har ett fungerande kök, ett badrum och en bekväm säng, utan att det är "synd" om en?

Under vår semester hyrde vi en så kallad "internetbil" ifrån Circle K då vi inte har någon egen och den var den billigaste vi kunde hitta. Totalkostnad för bilen under en vecka (inklusive bensin) blev cirka 2900 kr. Där ingår också en skadereducering som vi tillslut ändå valde att teckna för drygt 600 kr. Utöver detta tillkom campingkostnader på cirka 680 kr för tre nätter. Att vi just valde Gotland bidrog ju också till att vi fick betala en del för resan (båt i detta fall), vilket resulterade i cirka 1400 kr för två personer. Totalt blev kostnaden för oss två med resa, bil och 7 nätter (varav 3 på camping) precis under 5000 kr, alltså 2500 kr/person.
Maten köpte vi i början av veckan precis som vanligt i en större mataffär (Willys) och tillagade med vårt stormkök, så därigenom räknar jag med att inte det tillkom några särskilda extrakostnader. Självklart hade vi andra utgifter dock som "tillhör" semestern, exempelvis en (kanske) överdriven glasskonsumtion och utgift för någon sevärdighet. Men sådant behöver ju inte ingå i en tältsemester om man inte vill det.



En tältsemester kan såklart kosta ännu mindre om man exempelvis har egen bil eller väljer att cykla, och om resan dit man vill är enklare/kortare än vad den var i detta fall. Jag ville i alla fall med detta inlägg demonstrera att trots en relativt lång resa (till många mycket fina platser) och hyrd bil behöver det inte kosta så mycket att semestra. Värt att testa! Detta förutsätter dock att du har ett tält, en sovsäck och ett liggunderlag samt någon typ av mobilt kök! Annars kan man ju kanske låna detta ifrån någon vän eller släkting?


Kommentarer

  1. Hade missat denna kommentar! Tack :-)

    SvaraRadera
  2. Himla kul med tältsemester. Jag och min sambo "testade" förhållandet efter ett år för att se om vi kunde stå ut med varandra efter en hel månad av roadtrip upp till norrland och boende i tält. X-antal år senare och så har vi en son. Det händer att vi tänker tillbaka på resan och den var helt underbar. Alla misstag man kunde göra gjorde man. Att helt random sätta ihop tältet rätt 5 ggr för att sedan sätta ihop den fel blev ju campingens nöje. Hur som helst så är det härligt att uppleva naturen på det sättet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag det kan vara ett bra test :-) Sämre sömn, bökigt med maten och hygienen samt att umgås konstant.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tvingas sälja av cirka 1 % av portföljen med förlust

Om mig

En ny arbetsplan växer fram